Aroma in thee en geparfumeerde thee?

Gepubliceerd op 24 augustus 2020 om 15:16

Bij Bloem in je thee verkopen we zoveel mogelijk biologische thee, over het algemeen zijn dit pure bloemen of een puur product. Dit houdt in dat alles puur natuur is. Maar, wellicht koop je nog wel eens thee in de supermarkt. Als je een keer de ingrediënten hebt gelezen, dan staat daar wellicht 'gearomatiseerde thee' op. Huh?! Je kocht toch gewoon groene thee met cranberry?  Earl Grey of aardbeienthee? En hoe zit het dan met die term op het doosje '100% natuurlijk'?

Aroma's
Veel theesoorten zijn geparfumeerde theeën. Als je een mix van verschillende soorten smaken koopt, is het regelmatig nodig om met een aroma een stabiele smaak te creëren die je ook duidelijk ruikt en proeft. Dan wordt er aroma toegevoegd.
De aroma's zijn in te delen in twee groepen.

Natuurlijke aroma's ontstaan door een gistingsproces van een product van natuurlijke oorsprong. Dit kan een natuurlijke olie zijn, een bacterie of schilletjes. In een laboratorium wordt het proces zo gevormd, dat het een bepaalde smaak afgeeft.
Er zijn ook nog andere 'natuurlijke' aroma's. Deze worden in laboratoria ontwikkeld, zodat het gelijk is als het origineel. In het laboratorium wordt er voor gezorgd dat de smaak en geur niet vervliegen. Het lijkt natuurlijk, maar de smaak wordt als het ware nagebootst. 'In het geval van de bacteriën betekent dit, dat bijvoorbeeld rijst wordt gefermenteerd en daar een vanillesmaak aan onttrokken wordt. Omdat de grondstof, die gebruikt is, van oorsprong in de natuur voor komt, mag het het label “natuurlijk aroma” dragen. Zo zijn bijvoorbeeld de toevoegingen van luizen (o.a.roze koeken, rode m&m’s).' (Brok, 2016)
De meeste aroma's worden toegevoegd door deze over het droge blad te spuiten of te gieten. Hierna worden de bladeren met de andere theebladeren gemengd om de aroma goed te verdelen. 

Jasmijn of Lapsang Souchong (zwarte thee met een rokerige geur en smaak) zijn geparfumeerde theeën. Zij komen aan hun smaak en aroma door de fysieke nabijheid van sterke smaken. Sommige jasmijntheeën zijn kunstmatig gearomatiseerd, 'echte' jasmijnthee ruikt naar jasmijnbloesems die vervolgens worden verwijderd. Lapsang Souchong wordt geparfumeerd door te worden blootgesteld aan de rook van brandende pijnboomwortel.

Volgens de regelgeving hoef je als fabrikant niet te vermelden om welke grondstoffen het bij aroma's gaat, je zult dus nooit weten wat de ingrediënten precies zijn.

Suiker

In aroma's zit geen suiker en geen calorieën, het maakt je thee dus ook niet zoeter. Aan sommige theesmaken zijn alleen bestanddelen als etherische oliën, fruitsappen en –extracten of natuurlijke hulpstoffen toegevoegd. Bij de vloeibare aroma’s die wel suiker bevatten is het percentage zo laag dat dit in de praktijk verwaarloosbaar is. Dan moet je heel veel thee drinken, wil je een suikerklontje binnenkrijgen.

Wat zit er in een theezakje?

Hieronder laat ik zien wat er in een theezakje van bekende theemerken uit de supermarkt zit. Klik op de foto's om deze te vergroten.

Pickwick verkoopt thee met fruit in de smaak kers. Op de verpakking staat, duidelijk aanwezig, '100% natural. Kijk je op de achterkant, dan staat er 'flavoured black tea with cherry': geparfumeerde zwarte thee met kers. Zitten er echte stukjes kers in? Geen idee! Dat hoeft de fabrikant wettelijk niet te vermelden.

Je ziet op de foto ook de inhoud van het zakje thee, je ziet voornamelijk zwarte thee en hier en daar witte stukjes. Ik heb de witte stukjes geproefd, en die smaken vrij zuur en neigen naar de smaak kers. Dat is dus onder andere de aroma in deze thee!

Hierboven zie je de mint matcha green van Pukka. Het is een organische thee. 'Het Nederlandse woord ‘organisch’ is een vrij algemene term. In principe is alles wat uit iets levends is voortgekomen organisch. Een appel is bijvoorbeeld organisch, maar hoeft niet perse biologisch te zijn.' (Ekonoom, z.d.) Als je meer wil weten over het verschil tussen organisch en biologisch, klik dan hier.

In deze thee van Pukka, zie je geen woorden als geparfumeerd of aroma. Dit is dus thee met 100% pure ingrediënten.

Clipper, alleen al de verpakkingen en illustraties zijn fantastisch! Dit is een infusie (bloementhee is eigenlijk geen thee, als je thee zet van bloemen noem je dat een infusie) van vlierbloesem met een beetje roos.
Kijk je op de achterkant dan zie je dat het gearomatiseerde biologische kruidenthee met vlierbloesem en witte thee is. Er zit 40% vlierbloesem in, 30,5% witte thee, brandnetel en zoethoutwortel, rozenbottel en 2,5% rozenaroma. Alle ingrediënten, behalve de rozenaroma, zijn van biologische teelt. 

Wat mij zo trok aan deze thee, behalve de verpakking, is dat er roos in zou zitten. Helaas zit er alleen rozenaroma in. 

Met een pincet ben ik de thee gaan onderzoeken en ik vond harde witte stukjes tussen de kruiden en vlierbloesem. Je ziet dit op de rechter/tweede foto, het ligt apart van de thee. Deze stukjes hebben een aparte smaak, ik kon het niet plaatsen, maar dit zijn zeker de aroma's!

Hier de groene thee met cranberry van Pickwick. Wat mij als eerst opviel, is dat je deze groene thee moet zetten met water van 100 graden. Als je je een beetje in thee verdiept, weet je dat je groene thee hoort te zetten met water tussen de 70 en 80 graden, anders verbranden de theebladeren.
Daarnaast is het gearomatiseerde groene thee met cranberry. Niets geks aan, totdat je het theezakje open maakt. Ik zag direct meerdere gele bolletjes. En als je deze in je mond stopt (1 is al genoeg!) proef je iets zuurs dat zeker richting de smaak van cranberry gaat: aroma's.

Ik bestempel gearomatiseerde thee niet als slecht of fout. Iedereen moet zelf weten wat hij/zij doet, maar ik vind het wel belangrijk om te weten wat ik binnen krijg. Ik hou zelf namelijk niet van gearomatiseerde thee, ik vind thee van pure ingrediënten veel lekkerder. Maar als ik ergens kom waar ze alleen maar gearomatiseerde thee hebben, dan drink ik dat. En mocht je gearomatiseerde thee juist onwijs lekker vinden, dan weet je nu in ieder geval hoe de theemakers aan de smaken komen!

Hoe sta jij tegenover aroma in thee?

Bronnenlijst

Reactie plaatsen

Reacties

Auke j Willems
4 jaar geleden

Wat geweldig dat je dit allemaal hebt uitgezocht.
Goed hoor we wensen Je Veel Succes met je Bloem in je Thee.

jc
een jaar geleden

Dit is een behulpzaam artikel. Ik moet voor mijn gezondheid alle soorten zoetstoffen en suikers en andere zoetstof-achtige producten mijden. Dus ook b.v. zoethout en gingko biloba. EN ik wil geen theïne binnen krijgen. Ik vind het heel moeilijk om kruidenthee te vinden die echt puur is en mij geen problemen bezorgt. Ik ga de rest van deze site bekijken in de hoop iets te vinden waar ik mee verder kan. Dank!