Thee van je eigen planten en bloemen

Gepubliceerd op 18 oktober 2021 om 10:20

Thee is een populair product en kun je in vele winkels kopen. Maar wist je dat je ook je eigen (kruiden)thee kunt laten groeien? In dit artikel lees je meer over het maken van thee van je eigen binnen- en buitenplanten! En voor alle planten en kruiden geldt: door zo heet mogelijk water te gebruiken, komen de etherische oliën het beste vrij, hierdoor krijg je de beste smaken.

In de tuin (of op je balkon)

In onze webshop verkopen wij onder andere goudsbloem en lavendel. Dit zijn prima planten om in de tuin te laten groeien! Je kan de bloemen het beste 's ochtends bij droog weer plukken en in een glas of theepot overgieten met gekookt water. Wil je het hele jaar genieten van bloemen uit je eigen tuin? Gebruik dan een droogapparaat/dehydrator of oven. Een oven is meestal wel 3x zo duur in het gebruik van stroom, maar voor af en toe is het een prima oplossing.

Meer planten die je gemakkelijk zelf in de tuin kan laten groeien:
- Citroenverbena/verveine (Aloysia triphylla): smaakt naar sinaasappel, citroen en citroengras.
- Jonge gedroogde bladeren van de aardbeienplant: smaakt naar zwarte thee.
- Kamille (Matricaria chamomilla): smaakt zoet, een beetje bitter er erg bloemig.
- Munt (bijvoorbeeld Mentha x piperita): erg bekend, smaakt naar pepermunt.
- Blad van de bergamotplant (Monarda): smaakt naar bergamotsinaasappel.
- Vlierbloesem (Sambucus nigra): kan een grote struik of boom worden, smaakt naar vlierbloesem, dus bloemig.

Gewoon in huis

- Munt (bijvoorbeeld Mentha x piperita): erg bekend, smaakt munt.
- Basilicum (Ocimum basilicum): dus niet alleen voor je Italiaanse gerechten, ook gewoon als thee.
- Citroenmelisse (Melissa officinalis): smaakt naar citroen.

Je eigen echte theeplant

Hierboven vond je allemaal ideeën voor je eigen kruidenthee. Thee zonder bladeren van de Camellia Sinensis mag namelijk geen thee heten, maar wel kruidenthee of nog beter: tisane.
Wil je wel 'echte' thee thuis maken? Dat kan natuurlijk ook. In Nederland zal je meer je best moeten doen voor een grotere productie, de Camellia Sinensis (de theeplant!) houdt namelijk van zon en vocht en absoluut niet van vorst. Dat maakt van de Camellia Sinensis een hele prettige binnenplant. Buiten kan eventueel ook, zolang je deze kan beschermen tegen vorst.

 

- Witte thee: pluk jonge bladeren die nog niet geopend zijn, doe dit op een warme dag en laat ze vervolgens de hele dag in de zon liggen. Verwijder dan de stelen en verwarm ze twee tot minuten in een droge koekenpan.
- Groene thee: pluk jonge, felgroene, bladeren en leg ze een paar uur in de schaduw. Hierna kun je ze een paar minuten in een hete en droge koekenpan roosteren. Volgens bak je de bladeren in de oven. Dit doe je 20 minuten op 120 graden.
- Zwarte thee: rol de geplukte bladeren tussen je vingers. De bladeren zullen nu donker worden. Leg de bladeren twee tot drie dagen op een koele plek liggen. Je kunt ze nu gelijk gebruiken of luchtdicht bewaren. Eventueel kan je ze ook drogen door 20 minuten in een oven te leggen op 120 graden.

Welke kruiden gebruik jij graag voor je kruidenthee? Of heb je zelf toevallig een Camellia Sinensis?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.