IJsthee en cocktails

Gepubliceerd op 22 juni 2024 om 14:02

Zodra de zon weer volop schijnt en de temperaturen stijgen, lijkt een warme kop thee minder aantrekkelijk. Dit is het perfecte moment om over te stappen op zelfgemaakte frisse ijsthee en zomerse (alcoholvrije) cocktails.

Stel je voor: je zit in je tuin of op je balkon, de zon schijnt heerlijk op je gezicht en je hebt je zelfgemaakte ijsthee in je hand. Of wat dacht je van een verfrissende cocktail met een vleugje bloementhee, om je cocktail nét even wat meer bijzonder te maken?
In deze blog delen we een aantal eenvoudige recepten voor ijsthee en (alcoholvrije) cocktails die je heel gemakkelijk zelf thuis kunt maken. 

IJsthee recepten

Vlindererwt-bloesem IJsthee
Ingrediënten

- 1-2 eetlepels gedroogde vlindererwt-bloesem
- 1 liter water
- 2-3 eetlepels honing of suikersiroop (naar smaak)
- Sap van 1-2 citroenen (naar smaak)*
- Verse blauwe bessen en muntblaadjes voor garnering
- IJsblokjes

Doe de vlindererwt-bloesem in een theefilterzakje. Breng het water aan de kook en voeg de vlindererwt-bloesem toe. Laat dit 5-10 minuten trekken. De thee zal een diepblauwe kleur krijgen. Roer de honing of suikersiroop erdoor en laat afkoelen. Zet het in de koelkast. Serveer met ijsblokjes, blauwe bessen en muntblaadjes.
*Voeg het citroensap toe vlak voor het serveren. Je zult zien dat de thee van blauw naar paars veranderd door de zure citroen.

Lavendel IJsthee
Ingrediënten

- 2 eetlepels gedroogde lavendel
- 1 liter water
- 2-3 eetlepels suikersiroop (of naar smaak)
- Schijfje citroen voor garnering
- IJsblokjes

Doe de lavendel in een theefilterzakje. Breng het water aan de kook en voeg de gedroogde lavendel toe. Laat dit 2-7 minuten trekken. Roer de suikersiroop erdoor en laat afkoelen. Zet het in de koelkast. Serveer met ijsblokjes en schijfjes citroen.

Rozen IJsthee
Ingrediënten

- 4 eetlepels rode rozenknoppen
- 1 liter water
- 2-3 eetlepels rozenwater (optioneel)
- 2-3 eetlepels agavesiroop (of naar smaak)
- Schijfjes aardbei en muntblaadjes voor garnering
- IJsblokjes

Doe de rode rozenknoppen in een theefilterzakje. Breng het water aan de kook en voeg de rode rozenknoppen toe. Laat dit 2-7 minuten trekken. Roer het rozenwater en de agavesiroop erdoor. Laat de thee afkoelen en zet het in de koelkast. Serveer met ijsblokjes, schijfjes aardbei en muntblaadjes.

Kamille IJsthee
Ingrediënten

4 eetlepels kamillebloemen
- 1 liter water
- 2-3 eetlepels honing (of naar smaak)
- Schijfjes appel en kaneelstokje voor garnering
- IJsblokjes

Doe de kamillebloemen in een theefilterzakje. Breng het water aan de kook en voeg de kamillebloemen toe. Laat dit 5-7 minuten trekken. Roer de honing erdoor en laat afkoelen. Zet het in de koelkast. Serveer met ijsblokjes, schijfjes appel en een kaneelstokje.

Jasmijn IJsthee
Ingrediënten
- 4 eetlepels gedroogde jasmijnbloesem
- 1 liter water
- 2-3 eetlepels suiker (of naar smaak)
- Schijfjes limoen en verse jasmijnbloemen voor garnering
- IJsblokjes

Doe de jasmijnbloesem in een theefilterzakje. Breng het water aan de kook en voeg de jasmijnbloesem toe. Laat dit 5-7 minuten trekken. Roer de suiker erdoor en laat afkoleen. Zet het in de koelkast. Serveer met ijsblokjes, schijfjes limoen en verse jasmijnbloemetjes.

(alcoholvrije) cocktails

Midnight Butterfly
Ingrediënten
- 45 ml (alcoholvrije) gin
- 30 ml vlindererwt-bloesem thee (afgekoeld)
- 20 ml vers limoensap
- 15 ml suikersiroop (optioneel voor extra zoetheid)
- IJsblokjes
- Schijfje limoen voor garnering

Meng de (alcoholvrije) gin met de vlindererwt-bloesem thee, limoensap, suikersiroop en de ijsblokjes toe aan de shaker. Schud goed en zeef in een glas en garneer met een schijfje limoen.

Lavender Collins
Ingrediënten
- 60 ml (alcoholvrije) gin
- 30 ml lavendelthee (afgekoeld)
- 30 ml citroensap
- 15 ml suikersiroop
- Spuitwater
- IJsblokjes
- Takje lavendel of citroenschijfje ter garnering

Meng de (alcoholvrije) gin, lavendelthee, citroensap en suikersiroop in een shaker met ijs. Schud goed en zeef in een glas gevuld met ijsblokjes. Top af met spuitwater en garneer met een takje lavendel of een schijfje citroen.

Marigold Gin Fizz
Ingrediënten
- 50 ml (alcoholvrije) gin
- 50 ml goudsbloemthee (afgekoeld)
- 15 ml citroensap
- 15 ml honing
- 10 ml sinaasappelsap
- Spuitwater
- IJsblokjes
- Goudsbloemblaadjes ter garnering

Meng de (alcoholvrije) gin, goudsbloemblaadjes, citroensap, sinaasappelsap en honing in een shaker met ijs. Schud goed en zeef in een glas gevuld met ijsblokjes. Top af met spuitwater en garneer met rozenblaadjes.

Chamomile Gin Sour
Ingrediënten
- 60 ml (alcoholvrije) gin
- 30 ml kamillethee (afgekoeld)
- 20 ml citroensap
- 15 ml honing
- Ei-wit (optioneel voor schuimig textuur)
- IJsblokjes
- Citroenschil of kamillebloemetjes ter garnering

Meng de (alcoholvrije) gin, kamillethee, citroensap, honing en ei-wit in een shaker zonder ijs en schud krachtig. Voeg daarna ijs toe en schud opnieuw. Zeef in een gekoeld glas en garneer met een citroenschil of kamillebloemetjes.

Jasmine Tea Martini
Ingrediënten
- 60 ml (alcoholvrije) wodka
- 30 ml jasmijnbloesem thee
- 15 ml (alcoholvrije) triple sec
- 10 ml suikersiroop
- IJsblokjes
- Jasmijnbloemetjes ter garnering

Meng de (alcoholvrije) wodka, (alcoholvrije) triple sec en suikersiroop in een shaker met ijs. Schud goed en zeef in een martiniglas. Garneer met een paar jasmijnbloemetjes. 

Peach and Rose Sangria
Ingrediënten
- 1 fles droge witte wijn
- 240 ml rozenthee (afgekoeld)
- 60 ml perzikschnaps
- 1 perzik, in plakjes gesneden
- 1 handvol verse muntblaadjes
- IJsblokjes

Meng alle ingrediënten in een grote karaf en laat minimaal een uur in de koelkast staan zodat de smaken goed kunnen mengen. Serveer in glazen met ijsblokjes en garneer met muntblaadjes.

Blueberry Lavender Vodka Lemonade
Ingrediënten
- 60 ml (alcoholvrije) wodka 
- 30 ml lavendelthee (afgekoeld)
- 60 ml blauwe bessensap
- 30 ml citroensap
- 15 ml eenvoudige siroop
- IJsblokjes
- Blauwe bessen en een takje lavendel ter garnering

Meng de (alcoholvrije) wodka, lavendelthee, blauwe bessensap, citroensap en de siroop in een shaker met ijs. Schud goed en zeef in een glas met ijsblokjes. Garneer met blauwe bessen en een takje lavendel.

Nou kom maar op met de zomer, ik zit klaar met mijn heerlijke zelfgemaakte bloemenijsthee en bloemencocktail!
Ik ben heel benieuwd welke recepten jullie het lekkerst lijken en welke jullie graag zou willen uitproberen. Laat je het weten hieronder?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.