Walnoot-vijgencake

Gepubliceerd op 27 augustus 2021 om 15:35

Ik heb in de tuin een vijgenboom en ik kom om in de vijgen, ik hoef (en kan!) ze echt niet allemaal vers op eten. Ik bedacht mij dat ik nog nooit iets met vijgen heb gebakken. Ik vond een recept op Onze Franse keuken waar ik erg benieuwd naar was. Ik heb de walnoot-vijgencake precies als in het recept gemaakt, alleen heb ik stap 6 (met honing besprenkelen) niet gedaan, ik vond de cake al zoet genoeg.
Niet iedereen is even dol op vijgen en ik snap dat je deze cake niet in je eentje kunt opeten. Ik heb de cake in plakjes in de vriezer gedaan, als ik dan eens trek heb in deze cake of bezoek krijg, dan haal ik een plakje uit de vriezer.

In het originele recept gebruiken ze een bakvorm met losse bodem, maar ik heb een cakeblik gebruikt en hierin bakpapier gedaan.

Ingrediënten

  • 205 gram gepelde walnoten
  • 100 gram bloem
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 110 gram rietsuiker
  • 40 gram gezouten boter gesmolten + extra voor invetten
  • 1 ei & 1 eiwit
  • 1 eetlepel Grand Marnier
  • 6 verse vijgen
  • 1 à 2 eetlepels honing (optioneel)

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de bakvorm in met een beetje boter.
2. Maal de walnoten fijn in een keukenmachine.
3. Voeg bloem, sinaasappelrasp en suiker toe en meng even goed.
4. Pureer 2 vijgen en voeg die samen met de gesmolten boter, ei, eiwit en de Grand Marnier toe. Meng alles goed tot een dik beslag. Strijk het beslag uit de kom gelijkmatig in de vorm.
5. Snijd de rest van de vijgen in 6 partjes en druk ze met de schilkant naar beneden licht in het beslag.
6. Bak de taart 45 minuten in de oven (na 35 minuten heb ik wat aluminiumfolie over de randen gelegd om te zorgen dat ze niet te donker werden). De cake is klaar als een breinaald/sateprikker er schoon uitkomt. Laat de taart afkoelen en besprenkel hem voor het serveren met een beetje honing.

Super exclusieve en biologische jasmijnparels! Vraag je in China 'bloementhee' dan krijg je jasmijnthee! Deze jong geplukte theeloten worden diverse keren in aanraking gebracht met jasmijnbloesem. Hierna worden ze met de hand gerold tot prachtige ronde 'parels'. 
In deze verpakking zit 60 gram.

Heb jij dit recept gemaakt? Vergeet dit dan niet te delen met #bloeminjethee, @bloeminjethee of te mailen naar contact@bloeminjethee.nl!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.